24.11.07

Σάββατο 24.11

Καλημέρα σας

Το Σάββατο είναι η μόνη μέρα που δεν έχει καμία εκπομπή κανένας από τους πρωϊνούς. Αυτός δεν είναι όμως λόγος γιά να μην συναντηθούμε στο blog.

Στο πλαίσιο του περισσότερου baroque γιά την πρωϊνή ζώνη, πήγα χτες και άκουσα την συναυλία που έδωσαν η Κατερίνα Κτώνα και η Γιούλη Βεντούρα με έργα Dietrich Buxtehude.

Φέτος κλείνουν 300 χρόνια από τον θάνατό του το 1707.

Στην Marienkirche, την εκκλησία στην οποία ήταν οργανίστας, ο Buxtehude, είχε καθιερώσει μιά σειρά συναυλιών γιά εκκλησιαστικό όργανο και ορχήστρα, που δίνονταν τις πέντε Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα.

Λένε πως ο Μπαχ περπάτησε κάποτε 200 χιλιόμετρα γιά να φτάσει στο Lübeck, όπου ο Buxtehude έδινε αυτές τις συναυλίες και να τον ακούσει να παίζει εκκλησιαστικό όργανο.

Ομως όταν αργότερα ο Buxtehude του πρόσφερε την θέση του στο Lübeck θέτοντας ως όρο να παντρευτεί ο Bach την κόρη του Buxtehude, ο Bach προτίμησε να χάσει τη θέση. Ολες οι ιστορικές πηγές συμφωνούν στο ότι η καϋμένη η δεσποινίς Αννα Μαργκρέτα, ήταν πολύ άσχημη.

Υ.Γ 1 Η συναυλία χτές ήταν πολύ καλή
Υ.Γ 2 Δεν ξέρω πως μπαίνουν τα σημεία τονισμού στα γερμανικά.
Υ.Γ. 3 Spireto 72, τώρα πρόσεξα το link

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους J

23.11.07

παρασκευή 23.11

UPDATE 11.57 π.μ.

καλημέρα καλημέρα σε όλους και όλες!

Σπανίως προλαβαίνουμε να περνάμε ολόκληρο το playlist με εκτελεστές και πλήρεις τίτλους. Αν χρειαστεί ο,τιδήποτε, θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση...

Σήμερα έχουμε έργα των Rachmaninov, Χατζιδάκι, Preisner, Tchaikowsky, Heinichen, Verdi, Glinka, Kraus, Rossini, Wood, Borodin, Handel, Schubert αλλά και κάποια παραδοσιακά που ελπίζω να προκύψουν ανάλογα με το χρόνο...

καλημέρα και πάλι
καλό σαββατοκύριακο
να είστε καλά
(F)

Καλημέρα και από μένα!
Ακούμε Harold στην Ιταλία (Berlioz, III), Νυχτερινό για πιάνο του de Falla, Δάφνης και Χλόη του Ravel, Ιεροτελεστία της Ανοιξης (τελευταίο μέρος), Πουλί της Φωτιάς (Finale), Κοντσέρτο για τρομπέτα του Haydn, Πρώτη Παρτίτα Bach, Χορό απο την Παραγουάη (Barrios) με τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο, Πρώτη Μπαλλάντα Brahms με τη Ντόρα Μπακοπούλου, Oh mio babbino caro του Puccini που σημαίνει αγαπημένε μου ΠΑΤΕΡΟΥΛΗ και όχι μωρό ή παιδί κ.α. που πολλοί νομίζουν... (Απάντηση στην ερώτηση της εκπομπής για τις 5 διπλές προσκλήσεις που πρόσφερε η Εθνική Λυρική Σκηνή στους ακροατές). Δόθηκαν ακόμα 5 διπλές προσκλήσεις για "Παρνασσό" (αύριο), 20 για την ΚΟΑ απόψε και 14 για τις τρεις παραγωγές του Θεάτρου Πορεία. Τα "πρωινά" έκλεισαν για αυτήν την εβδομάδα με μια μινιατούρα του Θανάση Δρίτσα: "Η πρώτη ήχηση" από τις "Υδατογραφίες".
(DM)

22.11.07

πέμπτη 22.11

UPDATE 11.39 π.μ.

καλημέρα καλημέρα σε όλους και όλες

Έχει μια πολύ όμορφη ψύχρα σήμερα που θυμίζει αγαπημένες πόλεις όπως το Λονδίνο αλλά και το Βερολίνο. Πολύ θα ήθελα να ταξιδεύω πιο πολύ αλλά το ταξίδι του Οκτωβρίου στο Λονδίνο ήταν το πρώτο μετά από δύο ολόκληρα χρόνια. Ελπίζω τα πράγματα να αλλάξουν από τώρα και πέρα Διονύση μου.

Πάντως κι εγώ ζήλεψα Parsifal καθώς το Λυκόφως ήταν το μόνο από το Ring που κατάφερα να βρω εισιτήριο. Περιττό να σου πω ότι ήμουν υπερβολικά ψηλά...

Σήμερα έχουμε Tchaikowsky, Leoncavallo (μια Mattinatta), Rota, ένα Cheek To Cheek (το αγαπώ πολύ), Uccellini, Sviridov, Mozart, handel, Liszt, Nyman (το εξαιρετικό Memorial), Albinoni, Czerny, Campion καθώς και τα κλασικά μας παραδοσιακά τραγούδια της δεύτερης πατρίδας (δεν χρειάζεται να πω ποια είναι...)

καλημέρες και πάλι
(F)

Καλημέρα σε όλους και από το δεύτερο μέρος!

Ακούμε Συμφωνία του Wilhelm Friedmann Bach, Alexander's Feast του Handel, Απλή Συμφωνία του Britten, Πέμπτο Κουαρτέτο του Σισιλιάνου (Ι) με το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, έργα των Joaquin Rodrigo (Φαντασία για έναν ευγενή/Pepe Romero, Gunter Schuller (Triplum), Libertango του Piazzolla, αλλά και Bolero του Ravel (Maazel/New Philharmonia 1971). (DM)

21.11.07

Τετάρτη 21. 11

UPDATE 01.05 μ.μ.

Καλημέρα σας από το studio του Τρίτου.

Τα Πρωϊνά έχουν στο πρώτο μέρος σήμερα Tarquinio Merula αλλά και Louis Armstrong. O Glen Gould παίζει Mozart και ακολουθούν τρείς μικρές συνθέσεις του Beethoven: η πρώτη γιά πιάνο, βιολί και τσέλλο και οι άλλες δύο γιά φωνή.

Εχουμε και παραλλαγές του Verdi γιά όμποε και ορχήστρα, Bachianas Brazileiras του Heitor Villa Lobos και έργα του Frank Bridge, το συμφωνικό ποιήμα η Μάγισσα του Άτλαντα του Sir Grandville Bantock και καταλήγουμε σε μουσική του φινλανδού συνθέτη Aare Merikanto.

Αργότερα θα έρθει στο studio o Διονύσης, γιά να ανοίξουμε μαζί το Παράθυρο στον κόσμο με μουσικά νέα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μουσική απο τον Πετρούσκα/Στραβίνσκυ με την Τζίνα Μπαχάουερ, Images του Debussy, Πρώτο κοντσέρτο για τσέλο του Saint-Säens, σουίτα Βuxtehude με την Κατερινα Κτώνα (I,II) και έργα John Williams, Βαγγέλη Κατσούλη, Δημήτρη Βασιλάκη.
Θα πάτε κανένα ταξιδάκι τα Χριστούγεννα;
Τις επόμενες εβδομάδες εμείς σκεφτόμαστε να εξερευνήσουμε μουσικά αγαπημένους προορισμούς και να επανέλθουμε με προτάσεις γιά συναυλίες.

Καλή ακρόαση J

Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όσους-όσους γιορτάζουν!

Ακούμε Ravel (Blues), Τσαϊκόφσκι (Λίμνη των Κύκνων), τις 5 χορευτικές κινήσεις του Ιάκωβου Χαλιάσα, In nominem του Purcell, έκτη παρτίτα Bach με τη Μαρία Ευστρατιάδη, Tarrega με Κονταξάκη, Πέμπτη Σοστακόβιτς και κοντσέρτο για 2 πιάνα του Στραβίνσκυ. (DM)

Καλημέρες καλησπέρες σε όλους

Κάνοντας την αυτοκριτική μου, έχω να πω ότι ως τώρα η Τζουλιέτα γράφει πιο ζωντανά απ' όλους μας. Θα προσπαθήσω να την πλησιάσω...

Απαντώ σε μερικά από τα χθεσινά comments:

@ agnes: ναι, έχω παρακολουθήσει ζωντανά το έργο σε κάποια εκκλησία του Bristol από κάποια μικρή τοπική ορχήστρα. την εποχή εκείνη δεν είχα ακόμη πολύ μεγάλες απαιτήσεις από τις εκτελέσεις... το μόνο που θυμάμαι ήταν η πολύ όμορφη ατμόσφαιρα του απογεύματος.

@ parsifal: χαίρομαι όταν κάποια από τα έργα έρχονται σε όμορφο timing...

@ Όλγα: Η πρόθεσή μου είναι πράγματι αυτή η μουσική να φτάσει σ' εκείνους που δεν είχαν ως τώρα επαφή μαζί της και να την αγαπήσουν. Χαίρομαι που αυτό συμβαίνει σε κάποιο βαθμό. Καλές ακροάσεις Όλγα.

@ Τζουλιέτα: πολύ πονεμένο αυτό με το Χριστουγεννιάτικο ταξίδι... θα το ήθελα πολύ αλλά δεν το βλέπω... Τι μπορούμε ν' ακούσουμε όμως προς Λονδίνο για παράδειγμα;

Σε λίγο Ασκήσεις Ύφους, αύριο το πρωί Πρωινά κανονικά στις 8.

Καλή συνέχεια, να είστε όλοι καλά...
(F)

20.11.07

τρίτη 20/11

UPDATE 10.25 π.μ.

καλημέρα καλημέρα

Αρχίζουμε σε λίγο κι έχουμε έργα Glass, Ketelbey, Albinoni, Puccini, Brahms, Boccherini, Rimsky-Korsakoff, Copland, Dvorak, L. Mozart, Tarrega, Tchaikowsky, Marcello, Alfven, έργα Τούρκων Σουλτάνων καθώς και παραδοσιακά αγγλικά τραγούδια (όπως σχεδόν κάθε μέρα)

καλημέρα και πάλι (F)

Δεύτερο μέρος:
Εισαγωγή Leonora αρ.2, κοντσέρτο για πιάνο του Stehhammar, πρώτο κοντσέρτο Paganini (II, III), Πρώτη Mahler (II) και Τραγούδι της Γης, άριες του Cilea και μίνι αφιέρωμα στη Barbara Hendricks (DM)

19.11.07

δευτέρα 19/11

UPDATE 10.42 π.μ.

καλημέρα καλημέρα

καλή εβδομάδα σε όλους

καλημέρα Τζουλιέττα, καλημέρα Διονύση

Η εβδομάδα άρχισε με κρύο, μια πολύ ενδιαφέρουσα παρέα μαζεύεται σιγά-σιγά και κάποια σημαντικά θέματα αρχίζουν να τίθενται, όπως αυτό της προφοράς κάποιων ονομάτων. Δεν είναι λίγες οι φορές που αφήνω έξω από το πρόγραμμα κάποια εκτέλεση επειδή η προφορά του ονόματος κάποιου από τους εκτελεστές είναι αμφιλεγόμενη. Ίσως μπορούμε να ανοίξουμε μια συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό.

Σήμερα έχουμε έργα των Puccini, Eno, Dvorak, Vivaldi, Berlioz, Grieg, Smetana, Stenhammar, Rameau, Brahms, Holst, Satie αλλά και κάποια παραδοσιακά.

Να έχουμε μια όμορφη ημέρα, μια όμορφη εβδομάδα
να είμαστε όλοι καλά (F)

Καλή εβδομάδα σε όλους από τη δεύτερη βάρδια των πρωινών.
Ακούμε Εισαγωγή από το ¨Ονειρο" (Mendelssohn), μουσική του Δ. Μητρόπουλου για τον Ιππόλυτο του Ευρυπίδη, κοντσέρτο για φλάουτο με ράμφος του Telemann, Καρναβάλι έργο 9 του Schumann με Geza Anda, Μπάλτσα να τραγουδά Gluck και Carmen, Ημιτελή του Schubert (Ι). Προσφορά προσκλήσεων για τους ακροατές από "Νάκα" και "Παρνασσό" σχετικά με αποψινές συναυλίες. (DM)


18.11.07

Κυριακή 18 .11

Καλημέρα σας.
Πρώτη Κυριακή του blog μας, με λιακάδα μετά την βροχή και ξαφνικά σύννεφα κάθε τόσο. Χαιρόμαστε που σας έχουμε μαζί μας, με έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας. Μακάρι οι πιό ωραίες μουσικές να γεμίζουν τη μέρα σας.
Ευχαριστώ αγαπητέ ανώνυμε, καλημέρα Γιώργο και Διονύση, καλή Κυριακή σε όλες και σε όλους. J