18.11.07

Κυριακή 18 .11

Καλημέρα σας.
Πρώτη Κυριακή του blog μας, με λιακάδα μετά την βροχή και ξαφνικά σύννεφα κάθε τόσο. Χαιρόμαστε που σας έχουμε μαζί μας, με έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας. Μακάρι οι πιό ωραίες μουσικές να γεμίζουν τη μέρα σας.
Ευχαριστώ αγαπητέ ανώνυμε, καλημέρα Γιώργο και Διονύση, καλή Κυριακή σε όλες και σε όλους. J

3 σχόλια:

DM είπε...

Καλή Κυριακή Τζουλιέττα.
Αν ήταν καθημερινή σήμερα θα "έπαιζα" 5η συμφωνία Τσαϊκόφσκι, την Ιταλίδα σοπράνο Amelita Galli-Curci, τον Ormandy να διευθύνει την Philadelphia και τον τσελίστα Heinrich Schiff σε Μπετόβεν.
Αλλά είναι Κυριακή!
Χθες βράδυ σε ένα φιλικό σπίτι ανάμεσα στα καταπληκτικά εδέσματα (made by Stefanie) είχαμε μια μεγάλη κουβέντα για το αν τα ξένα ονόματα (συνθετών, ερμηνευτών κλπ πρέπει να τα γράφουμε με ελληνικούς χαρακτήρες σε προγράμματα, εφημερίδες, περιοδικά κλπ ή με λατινικούς...)
Ακρη πάντως δεν βγάλαμε!

Parsifal είπε...

Ενδιαφέρον, το σκέφτομαι κ γώ συχνά, βοηθάει τον κόσμο που δεν είναι σίγουρος ως προς το πώς να αναγνώσει ενα όνομα στις διάφορες γλώσσες (πχ η Γκάλι-Κούρτσι που θα μπορούσε να είναι κ Γκάλι-Κούρκι για κάποιους ή ο Σίφ που θα μπορούσε να είναι Σκίφ).Γνώμη μου:θα ήθελα τη χρήση του ονόματος με λατινικούς χαρακτήρες, βοηθάει στο search (έχετε κάνει ποτέ search σε ελληνικό έντυπο π.χ. για τον Villazón? Μπορεί να τον πετύχετε γραμμένο με 10 διαφορετικούς τρόπους)

DM είπε...

Καλημέρα Parsifal
και συγχαρητήρια για το διεθνούς εμβέλειας blog (ξέρω ότι το παρακολουθεί και η opera-chic!)

Ειδικά στη μουσική, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Όσοι διαβάζουν ένα άρθρο, συνήθως το συνδέουν με τη δισκογραφία, όπου βέβαια όλα τα ονόματα είναι στα λατινικά.
Αν γράψω λοιπόν για τον πιανίστα Χαφ ίσως δεν είναι σαφές ότι μιλάω για τον Hough που πολλοί μπορεί να γνωρίζουν από κάποιο CD.

Για να μην αναφέρουμε διάφορες περιπτώσεις (π.χ. Φλαμανδοί ή Σκανδιναυοί, όπου το θέμα της προφοράς έχει πέντε τουλάχιστον αντικρουόμενες απόψεις...)

Ασκηση για το σπίτι (για όλους τους ενδιαφερόμενους):
Πως γράφουμε με ελληνικούς χαρακτήρες το επώνυμο του μαέστρου (Philippe) Herreweghe?