30.11.07

παρασκευή 30.11

UPDATE 11.58 π.μ.

καλημέρα καλημέρα

βρίσκομαι σε μια εποχή με πολλές υποχρεώσεις κι έτσι δεν είμαι ακριβώς συνεπής στις απαντήσεις μου ως προς τους ακροατές του Τρίτου, τόσο στο blog όσο και στα mails που παίρνω. Στο blog ευτυχώς υπάρχει ο Διονύσης που με καλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σύντομα πάντως θα υπάρξει -ελπίζω- περισσότερος χρόνος και θα είμαι συνεπέστερος.

Σήμερα τελευταία ημέρα της εβδομάδας αλλά και του μήνα ξεκινήσαμε με έργα των Faure, Dowland και Mertens και συνεχίζουμε με Cimarosa (αυτό το εξαιρετικό κοντσέρτο για oboe σε ντο μείζονα). Για αργότερα έχουμε Beethoven, Shostakovich, Durante, Debussy, Smetana, Schubert, Saint-Saens αλλά και άριες με τον Villazon και τη Netrebko και όπως πάντα αγγλικά παραδοσιακά τραγούδια.

καλημέρα καλημέρα και πάλι (F)


Καλημέρα σε όλους και Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες!

Ακούμε Intermezzo απο το op.118 του Brahms/Lupu, Πρώτη Σονάτα για σόλο βιολί του J.S.Bach/Λεωνίδας Καβάκος, Panis Angelicus (Franck), Κοντσέρτο για πιάνο του Αντίοχου Ευαγγελάτου (Ι)/Κωστής Γαϊτάνος-Αντίοχος Ευαγγελάτος (ηχογρ. 1974), Nimrod απο Παραλλαγές Enigma (Elgar), Εικόνες σε μια έκθεση(Μούσορσκι), clarinet trio Brahms (III, IV), Πέμπτη Συμφωνία Beethoven (I)/Gustavo Dudamel-Ορχήστρα Νέων Simon Bolivar, Berg (από Σουίτα Lulu), Boulez (από Τρίτη Σονάτα για πιάνο/Biret) και Ομπρέλες του Buenos Aires/ Αλίκη Καγιαλόγλου-Ορχήστρα των Χρωμάτων.

Δόθηκαν 10 διπλές προσκλήσεις για Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, 20 για Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και 5 για τον "Παρνασσό".

Προσκλήσεις για τη συναυλία την Κυριακή στο Μέγαρο, της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ είπατε???
Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε...??
(DM)

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα κι απο την Κοζάνη,
Στο θέμα ελλειψης χρόνου δεν εισαι ο μόνος.Απλά εμεις είμαστε οι τυχεροί που όλοι εσείς μας γεμίζετε με υπέροχες μουσικές τα πρωινά μας

Ανώνυμος είπε...

perfect

South Of The River είπε...

Καλημέρες. Προσεχώς πολύ πολύ χειμωνιάτικες και κρύες, καθώς ετοιμάζομαι για βόρεια Ευρώπη!

Όμορφη η παρέα των πρωινών με τις μουσικές τους!

Καλημέρες ξανά!

F είπε...

Καλημέρα Agnes, χαίρομαι που νιώθεις ότι ξεκινάς όμορφα την ημέρα σου με τα Πρωινά... καλή συνέχεια

F είπε...

South Of The River καλημέρα!
Ωραία που ταξιδεύεις προς τα βόρεια. Να περάσεις καλά και να ξεκουραστείς.

καλημέρες κι από μένα

Θεόδωρος Α.Πέππας είπε...

Καλημέρα-εξοχη ως τωρα-Κοριολανός και Μολδάβας με Κάραγιαν στα καλύτερά του Ελπίζω εσείς ή ο κ.Μαλλούχος να έχετε αναφορά στον Φουρτβαίνγκλερ (53 χρόνια από τον θάνατό του, σήμερα) Λέτε ο ..προσεχής Σουμπερτ πχ, να είναι η 9η (Μεγάλη) υπό την μπαγκετα του Γουλιέλμου Φ; Από τις εκτελέσεις σταθμούς

F είπε...

Καλημέρα κύριε Πέππα. Χαίρομαι που συμφωνούμε ως προς τις δύο αυτές ερμηνείες. Φουρτβαίνγκλερ πιστεύω από το Διονύση που αναλαμβάνει πάντα τα σχετικά με τις επαιτείους (τα γενέθλια που λέμε συχνά χαριτολογώντας).

nikiplos είπε...

Καλημέρα, και σήμερα έχετε επιτύχει ωραίο ταίριασμα της μουσικής με τον καιρό, που απολαμβάνω από τη θέα του γραφείου μου στον 10ο...

Ανώνυμος είπε...

Καλέ μου άνθρωπε αυτή η σονάτα του Schubert ήταν τόσο μα τόσο απολαυστική ! Μερικές φορές οι επιλογές σου είναι ανεπάντεχα ταιριαστές με το πνεύμα της ημέρας. Να είσαι καλά!

DM είπε...

Θεόδωρος Α Πέππας

Και Furtwangler έπρεπε να ακούσουμε και Alkan (γενν 30/11/1813) και Le Cid (Massenet πρώτη 30/11/1885) και Ανδρέα Νεζερίτη (γενν 30/11/1897) και τενόρο Beniamino Gigli (πεθανε πριν 50 χρόνια, 30/11/1957) και Divertissement του Ibert (πρώτη 30/11/1930).

Να είχα εκπομπή ως τις 4 το μεσημέρι μόνο... ¨:-)

DM είπε...

nikiplos

Όμορφα θα είστε εκεί ψηλά!

F είπε...

@ nikiplos: Στον 10ο είπατε; Είστε από τους τυχερούς εσείς...

@ p: και παρά τη συνεφφιά είναι μια όμορφη μέρα. Δεν συμφωνείτε;

constantinos είπε...

Γεια σας. Είπα να μην γκρινιάξιω άλλο, αλλά τα πρωινά της κας Καρόρη με γαργάλησαν για κάτι τέτοιο και αναρωτιέμαι αν έχουν ακουστεί στο Τρίτο οι κυρίες Χάρις Αλεξίου και Δήμητρα Γαλάνη γιατί να μην ακούγεται και η κα Δόμνα Σαμίου η οποία έχει δισκογραφήσει ικανό πλήθος μουσικής αιώνων τώρα. Ποια νάνε η διαφορά ανάμεσα στα Carmina Burana με τα φαλλοκρατικά τραγούδια κάποιων περιοχών μας:; Απορία μου. Και παρατηρώ από τα σχόλια ακροατών ότι υπάρχει μια σύγχυση ανάμεσα στην μουσική κάποιου ύφους που δημιουργήθηκε στους προηγούμενους αιώνες και στην μουσική ποιότητας που μπορεί να είναι και σύγχρονη. Στο προχατζηδακικό Τρίτο – που μεταδιδόταν μόνο για 5 ώρες από τις 19:00 έως 24:00 – μεταδιδόταν αποκλειστικά η λεγόμενη κλασική μουσική και ίσως γιαυτό κάποιους από μας να μας ξενίζει αυτή η κατάσταση Πάντως να πω την αλήθεια μου άρεσε πολύ το τραγουδάκι remember me. Ο κος Φλωράκης σήμερα ήταν ανεπανάληπτος. Μια με τον Τσιμαρόζα , μετά με τον Κοριολανό (που μαζί με τις εισαγωγές Εγκμοντ και Ελεονώρες απετέλεσαν τα πρώτα σκιρτήματα των νεανικών μας χρόνων). Μετά με το παιχνιδιάρικο και γεμάτο νοσταλγία βαλς του Σοστάκοβιτς. Και να μην ξεχνάω και τις Θαρθουέλες.
Να επανέλθω για τον Καζαντζάκη : αυτές οι αναγνώσεις δημιουργούν συναισθήματα πρωτόγνωρα,
Μια χάρη από τον κο Μαλούχο : αν είναι δυνατόν να μας πείτε ποιο είναι το κομμάτι που βάζετε λίγο πριν βγείτε στον αέρα.

F είπε...

@ Constantinos: Ευχαριστώ για τα καλά λόγια... η αλήθεια είναι ότι δεν κατάλαβα αυτά που αφορούν τη Τζουλιέττα. Ίσως γιατί μπήκα τελευταία στιγμή στο studio. Σε σχέση με το χθεσινό σχόλιό σας, Θα μπορούσατε να μου κάνετε κάποιες δισκογραφικές προτάσεις πάνω στην Βυζαντινή κοσμική μουσική; (έχω κάποιες κυκλοφορίες του Χριστόδουλου Χάλαρη).
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Ανώνυμος είπε...

ΓΙατί ανέκδοτο οι προσκλήσεις για ΕΡΑ; Την περασμένη φορά (18/11) υπήρχαν πολλές άδειες θέσεις...

Unknown είπε...

Γειά σας και από εμένα.Άν και συννεφιασμένη υπέροχη μέρα σήμερα συνοδευόμενη από ιδιαίτερες μελωδίες των F,D,J.
Αν δεν κάνω λάθος κ. Κωνσταντίνε (o k.Μαλλούχος άς με διορθώσει), η Humoresque αυτή του Dvorak είναι η γλυκιά εναρκτήρια μελωδία της εκπομπής του.

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλημέρα σε όλους!!!

DM είπε...

malher 76

Καλημέρα και σε σας!


constantinos

Πολύ σωστά έγραψε η evdokia (την ευχαριστώ πολύ) ότι το σήμα του δεύτερου μέρους όλων των πρωινών του Τρίτου είναι η Humoresque έργο 101 αρ.7 του Antonin Dvorak.

Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι ασχέτως του ερωτήματος αν παίζονται στο Τρίτο Αλεξίου-Γαλάνη (κάτι που δεν με αφορά κιόλας, 5 χρόνια τώρα), η Δόμνα Σαμίου ΠΡΕΠΕΙ να παίζεται από το Τρίτο. Είναι Ιστορία, είναι υπευθυνότητα, υπομονή, αυθεντικότητα και επίσης δεν έχει ίσως και άλλη διέξοδο στα ερτζιανά (εκτός αν περιμένει κάποιος να την ακούσει από το Derti, τη Λάμψη ή τον Kiss...).

Επίσης, το Τρίτο σήμερα παίζει πολύ παραπάνω από 5 ώρες την ημέρα κλασική (όπως προ Χατζιδάκι). Και όταν παίζεις 24 ώρες την ημέρα, θα απλωθείς και σε άλλα ακούσματα που θεωρείς ότι πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια του σταθμού.

Ιδε και το σχετικό σχόλιό μου στο ποστ της Πέμπτης.

DM είπε...

στέφανος νάσος

Καλωσορίζουμε τα στρατευμένα νιάτα!

Δεν καταλάβατε...
Η εκπομπή έχει την τιμή να προσφέρει προσκλήσεις συναυλιών ή παραστάσεων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Φεστιβάλ Αθηνών, της Ορχήστρας των Χρωμάτων, του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, πολλών άλλων φορέων (Παρνασσός, Athenaeum, Ιδρυμα Θεοχαράκη, Νάκας, κ.α.), αλλά και μεμονωμένων εμφανίσεων (Domingo, Bocelli, Hendricks κ.α.).

Έχω την αίσθηση, ότι πρώτα θα μας προσφέρει προσκλήσεις η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης και μετά τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ.
Είναι βλέπετε θέμα υπερήφανης πολιτικής!...

Unknown είπε...

Kαλησπέρα , καλό μας μήνα και αισίως καλά μας Χριστούγεννα!!
Λατρεύω τα Χριστούγεννα και ελπίζω και οι τρεις μας φίλοι F,D,J να τα τιμήσουν με τις μουσικές τους επιλογές.Ξεσκονίστε τα cd σας και αδημονούμε να μπούμε στο εορταστικό κλίμα.Γιατί γιορτινές μέρες δίχως μουσική δε νοούνται.Συμφωνείτε;

j είπε...

Constantinos

Συμφωνώ απολύτα με τον dm.

Θα ήθελα απλώς να προσθέσω ότι τα Carmina Burana δεν είναι φαλλοκρατικά τραγούδια αλλά λατινικά κυρίως ποιήματα σε ελεύθερο σχετικά με την εποχή τους πνεύμα, τα οποία μιλούν μεταξύ άλλων και για τον έρωτα. Σας παραπέμπω στην πολύ ενδιαφέρουσα μετάφραση της καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Στέλλας Γεωργαλά Πριοβόλου Carmina Burana Veris et Amoris που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδήμα.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν ακούστηκαν από την εκπομπή στην οποία αναφέρεστε ούτε η Χάρις Αλεξίου, ούτε η Δήμητρα Γαλάνη (αν και θα μπορούσαν μια και έχουν πει ωραιότατα τραγούδια του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη ή του Κυπουργού).

Επίσης δεν ακούστηκαν στην συγκεκριμένη εκπομπή Carmina Burana αλλά ένα τραγούδι του γερμανού ερωτοτραγουδιστή Oswald von Wolkenstein (περίπου 1377-1445)J

j είπε...

evdokia
Καλό μήνα και σε σας. Θα μπούμε πολύ σύντομα στο πνεύμα των ημερών J

Θεόδωρος Α.Πέππας είπε...

@ DM "Να είχα εκπομπή ως τις 4 το μεσημέρι μόνο... "
Mονο ως τις 4; Μακάρι και περισσότερο!

DM είπε...

Θεόδωρος Α Πέππας

:-)