5.12.07

Τετάρτη 5. 12

UPDATE 11.52 π.μ.

Καλημέρα.

Η πρωϊνή του Τρίτου σήμερα στο studio. Με έργα Handel, Ralph Vaughan Williams, Borodin, Paisiello, lieder της Clara Schumann, αλλά και έργα που συνέθεσαν δύο από τους γυούς του J. S. Bach.
Ο C Ph. E. Bach (ο τρίτος γυός του) και ο Johann Cristian Bach, κατά πολύ νεώτερος αδελφός του τον οποίο έμαθε πιάνο ο C. Ph. E.

Αμέσως μετά, θα ανοίξουμε μαζί με τον Διονύση Μαλλούχο το Παράθυρο στον κόσμο. Το αεράκι θα μας φυσήξει προς την Ιταλία και την Αυστρία για να σας προτείνουμε συναυλίες. Ερχονται Χριστούγεννα πρέπει να ετοιμαζόμαστε.

Καλά ταξίδια σε όσους ετοιμάζουν τις αποσκευές τους και καλές προετοιμασίες σε όσους μείνουν στην πόλη. Είναι ο μήνας που σκεφτόμαστε τα δώρα που θέλουμε για την επόμενη χρονιά! Και όπως έγραψε ο William Blake "τα όνειρα του σήμερα είναι η πραγματικότητα του αύριο."

Καλή σας ακρόαση J

Καλό πρωινό και από το δεύτερο μέρος

Στο παράθυρο ακούσαμε μεταξύ άλλων και το θάνατο της Ιζόλδης (από την πράξη ΙΙΙ της όπερας Τριστάνος και Ιζόλδη του Wagner) και το Adagio από το κοντσέρτο Mozart ΚV488/Jando.

Στη συνέχεια, Valse Triste του Sibelius/Ormandy, Jose Cura/Gioconda, Jose Carreras/Nessun Dorma, Φανταστική Συμφωνία/Berlioz/Jansons-Συμφωνική Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, κουαρτέτο Debussy/Bartok quartet, Γιάννη Ιωαννίδη: 3 Intermezzi για πιάνο με τον Ερμή Θεοδωράκη, δυο αποσπάσματα από την όπερα Ainadamar του Osvaldo Golijov και άλλα δύο από την Opera for one του Θάνου Μικρούτσικου με τη φλαουτίστα Iwona Glinka. Τέλος με το Rondo KV 373 του Mozart/Grumiaux. (DM)

32 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κρύο, καλή μουσική....αν είχα και τζάκι θα ήταν τέλειο το σκηνικό. Καλή σας μέρα.

spiretos72 είπε...

Πολύ μου άρεσε ο Θεονταρίδης!
(καλημέρα :-)

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά ζηλεύω τρομερά με όσα λέτε για τις παραγωγές του εξωτερικού.

Ανώνυμος είπε...

Καλή και η Νορμαν αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη καμία δεν πέθανε καλύτερα ως Ιζόλδη από την Kirsten Flagstad.

Υ.Γ: Και μια και μιλάμε για συναυλίες και παραστάσεις του εξωτερικού, θα μας δώσει ο σταθμός κανά εισιτήριο για τη Scala, ή μόνο για το Μέγαρο Αθηνών?

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή μπορεί κάποιος να φάει σούπα ακούγοντας Der Hoelle Rache????

Ανώνυμος είπε...

Παρατηρούμε μια διακριτική ευθυμία του Διονύση για τις προκλασικές μουσικές με κουκουρούκου ή είναι μια "πειρακτική" διάθεση στην Τζουλιέτα ?

Ανώνυμος είπε...

ba-rock δεν νομίζω πως υπήρχε κακή πρόθεση από πλευράς του κυρίου Μαλλούχου, άλλωστε ακούγοντάς το συγκεκριμένο κομμάτι, αυτό σκέφτηκα και εγώ.

Ανώνυμος είπε...

Και εγώ δεν εννοώ ότι υπάρχει κακή πρόθεση από τον κ.Μαλλούχο, άλλωστε φαίνεται να έχουν μια καλή "χημεία" μεταξύ τους, απλώς φαίνεται ότι ο κ.Μαλλούχος δεν είναι "αφιερωμένος" στην συγκεκριμένη μουσική περίοδο που βάζει μουσικές η κ.Καρόρη

DM είπε...

j

Το πρόβλημα είναι όταν το όνειρο του σήμερα είναι το όνειρο του αύριο και του μεθαύριο και πάει λέγοντας...

DM είπε...

spiretos72, mahler76, ba-rock

Κουκουρούκουουου!

Συγγνώμη, καλημέρα ήθελα να πω...

Ανώνυμος είπε...

hahahahahhahahahaha

Ανώνυμος είπε...

Κουκουρούκου λοιπόν σε όλους μια και είναι ακόμα πρωϊ !

alex είπε...

η παρέα σας σήμερα αναντικατάστατη ψυχική βοήθεια σε μια εντελώς ακίνητη λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου.
Γιατί δεν έχει παίξει ποτέ ο Barenboim στο Μέγαρο;

DM είπε...

alex

Την καλημέρα μου στην ελπίζω όχι ακόμα ακίνητη Βάρης-Κορωπίου.

Ανώνυμος είπε...

διότι, Άλεξ είναι ΠΟΛΛΑ τα λεφτά.

Ανώνυμος είπε...

Μπορώ να ρίξω λίγο το επίπεδο; Η ατάκα είναι του Καλογήρου προς τον Κούρκουλο "Είναι πολλά τα λεφτά Άρη".

DM είπε...

Δεν είναι τέτοιος άνθρωπος ο Barenboim...

Αλλά κάτι δεν κάνει πια πολλά ρεσιτάλ, ως μαέστρος θέλει και μια μεγάλη ορχήστρα παρέα, δυσκολεύει το πράγμα!

DM είπε...

mahler76 said:

"θα μας δώσει ο σταθμός κανά εισιτήριο για τη Scala?"

Είναι αυτό που λένε: "βάζω τον καφέ, βάζεις τα αεροπορικά εισιτήρια να πεταχθούμε Μιλάνο?"

F είπε...

πολύ όμορφη και ζωντανή η παρέα σήμερα!
καλησπέρα κι από μένα και τις Ασκήσεις Ύφους.

j είπε...

mahler 76
Μη νομίζετε ότι ζηλεύετε μόνο εσείς. Εμείς να δείτε.....
Οσο γιά το εισητήριο γιά τη Scala, καλύτερα να ανοίξουμε ένα κουμπαρά. Αλλωστε, είναι σίγουρα στα όνειρα κάθε χρονιάς που αρχίζει.

ba-rock
είναι ένα πείραγμα του Διονύση, κατά βάθος του αρέσει και εκείνου το baroque και οι προθέσεις του είναι πάντα οι καλύτερες.

spiretos72, mahler76, ba-rock

Κουκουρούκουουου!
Παρεμπιπτόντως ο "επίσημος" τίτλος της frottola του Bartolomeo Trombocino είναι Quasi sempre avanti di και το θέμα που πραγματεύται είναι μάλλον "αισθηματικής φύσεως".

alex καλημέρα σας. Φτάσατε επιτέλους;

f καλές ασκήσεις ύφους, καλησπέρα και από την πρωϊνή

dm επιμένω με Ελύτη αυτή τη φορά
"γιατί το θαύμα είναι μέσα μας και ενεδρεύει"

spiretos72 είπε...

Είχα πάει πριν ενάμισι χρόνο περίπου στη Σκάλα και παρακολούθησα Λουτσία με την Πατρίτσια Τσιόφι. Είχα κλείσει εισιτήρια από το Δίκτυο. Το σύστημά τους είναι πολύ χειρότερο από τα αντίστοιχα Μονάχου, Μαδρίτης, Βιέννης, Λονδίνου, αλλά βέβαια υπάρχει (σε αντίθεση με τα τοπικά ήθη και έθιμα :-). Τα εισιτήρια ήταν σε 3 τιμές θυμάμαι 204, 165 & 108 (είχε και πιο φτηνά στη γαλαρία). 204 είχαν η πλατεία και οι πρώτες θέσεις 165 οι δεύτερες στα θεωρεί και 108 οι τρίτες στα θεωρεία. Το κόλπο είναι να είσαι έτοιμος όταν ανοίγει η πώληση να κλείσεις αυτά που θέλεις. Πράγμα που είναι δύσκολο να κάνεις γιατί και άλλοι το ίδιο κάνουν. Εν τω μεταξύ έχουν ένα παράξενο σύστημα όπου ότι κλείσεις πρέπει να το αγοράσεις μέσα σε 24 ώρες αλλιώς εκπνέει και οι θέσεις είναι πάλι διαθέσιμες. Οπότε την άλλη μέρα την ίδια ακριβώς ώρα γίνονται πάλι αρκετά διαθέσιμα. Αν θυμάμαι καλά μπορείς να κάνεις μέχρι 3 κλεισίματα. Είχα καταφέρει να κλείσω 2 των 165 (οι των 108 σε κεντρικό θεωρείο, όπως και οι κεντρικές στη γαλαρία δεν φαίνονταν διαθέσιμες) σε πολύ πλάγιο θεωρείο, αλλά στο πρώτο διάλλειμα με ένα ταληράκι μια καλή ταξιθέτρια μας άνοιξε ένα κεντρικό θεωρείο που ήταν άδειο. Σωστή περιπέτεια η Σκάλα :-) Υπάρχει και το auditorium στο Μιλάνο όπου είχα δει την ορχήστρα Τζουζέπε Βέρντι (δεν με είχε ενθουσιάσει)

constantinos είπε...

Σήμερα η κα Καρόρη μου έφερε παλιές θύμησες με τον Πρίγκιπα Ιγκόρ.
Ήταν Νοέμβρης του 61, που η Λυρική ανέβαζε τον Πρίγκιπα, & η κα Αθηνά Σπανούδη φημισμένη μουσικολόγος της εποχής είχε την εκπομπή «Μουσικά Θέματα» (στο Τρίτο) αναλύοντας την επικαιρότητα. Λίγες μέρες λοιπόν πριν την παράσταση μας έκανε ειδική αναφορά για τον Πρίγκιπα όπου μεταξύ άλλων είπε τα εξής: Ο Μποροντίν καλεί στο σπίτι μερικούς φίλους του μουσικούς ανάμεσα στους οποίους & τους Κόρζακωφ & Γκλαζούνωφ. Η όπερα δεν είχε ολοκληρωθεί σε παρτιτούρες ωστόσο τους παίζει στο πιάνο μεταξύ άλλων & την εισαγωγή που την είχε οργανωμένη στο μυαλό του. Με την τελευταία νότα πεθαίνει, οπότε οι
Κόρζακωφ & Γκλαζούνωφ αναλαμβάνουν να γράψουν στο πεντάγραμμο αυτά που μόλις είχαν ακούσει. Η όλη εκπομπή με είχε εντυπωσιάσει & ενθουσιάσει τόσο πολύ που μου δημιουργήθηκε η σφοδρή επιθυμία να πάω να την δω. Μετά από πολλούς καυγάδες & γκρίνιες κατάφερα να πείσω την μάνα μου να αφίσει. Στα 15ντε μου ήταν η πρώτη μου ζωντανή επαφή με την όπερα.
Πολύ σχόλιο με το κουκουρουκου & αναρωτιόμουνα γιατί να μην μας βάλετε να ακούσουμε & το Λατινοαμερικάνικο Cu cu ru cu Paloma. Θα είχε δέσει.
Και μια που μιλάγατε για εκδηλώσεις στο εξωτερικό εγώ θα διάλεγα λίγο Paata Burchuladze (έχει έλθει στην Αθήνα πολλές φορές) που δίνει παραστάσεις στο Τελ Αβιβ & Μόναχο στις 12 + 13 ΔΕΚ αντίστοιχα. Παρεμπιπτόντως έχει γενέθλια στις 12ΦΕΒ. Θα μας βάλετε να ακούσουμε κάτι;;;;;;;

DM είπε...

J said: επιμένω με Ελύτη αυτή τη φορά "γιατί το θαύμα είναι μέσα μας και ενεδρεύει"

Μπορεί, αλλά εμείς είμαστε καλά εκπαιδευμένοι και περιπεπλεγμένοι στην καθημερινότητα που σιγά μην πέσουμε στην ενέδρα...

DM είπε...

constantinos said:
"Και μια που μιλάγατε για εκδηλώσεις στο εξωτερικό εγώ θα διάλεγα λίγο Paata Burchuladze. Παρεμπιπτόντως έχει γενέθλια στις 12ΦΕΒ. Θα μας βάλετε να ακούσουμε κάτι;;;;;;;"

θα μεταβιβάσω το αίτημα στον καθ'ύλην αρμόδιο περί των "παραγγελιών" κ. Κατσαούνη!

Unknown είπε...

Kαλησπέρα σε όλους.Κρίμα που έχασα τη σημερινή εύθυμη διάθεση των j,d.m.Μιας και είναι Χριστούγεννα σε ένα όνειρο ελπίζουμε, σε ένα θαύμα...

Θεόδωρος Α.Πέππας είπε...

Γιά Scala υπάρχει κι άλλη μιά λύση, που την εφάρμοσα σε ενα Συνέδριο το 1994. οταν άλλοι Συνεδροι πλήρωσαν 25.000 δρχ -τοτε- στην μαυρη αγορά Θέλει ελεύθερη την μερα, αλλά υπάρχουν 180 εισιτηρια ορθίων γιά την 4η και 5η γαλαρία-τιμή, τοτε, 180 δρχ! Απλά , γραφεσαι το πρωϊ και γινονται 3 προσκλητηρια, στις 11, στις 3 και στις 5.15 Ο απών διαγράφεται Στην τελευταία, παιρνεις εισιτηριο, ουρά, εισοδος (μπορείς να κάτσεις (το κατσεις-λεκτικά λάθος!) όρθιος στο κέντρο απέναντι από την σκηνή Είναι κάπως κουραστικό, αλλά Ριγκολέττο, Σκάλα, Μούτι και σκηνοθεσία Zeffirelli -και 180 δρχ-τι λέτε;

Θεόδωρος Α.Πέππας είπε...

@ Μαλερ76 Φυσικά, Φλάγκσταντ, μακράν

Ανώνυμος είπε...

Κύριε πέππα αυτό με τους όρθιους στη Scala το ξέρω (ακριβώς τη διαδικασία όμως την μαθαίνω από εσάς).
Πάντως από τα γνωστά λυρικά θέατρα του κόσμου η Scala είναι νομίζω η ποιο προσιτή σε εμάς και λόγω τιμών εισιτηρίων και φυσικά λόγω γειτνίασης με τη χώρα μας. Κάποιοι έχουν κάνει και σχεδόν αυθημερόν ταξίδι με low cost αεροπορική εταιρία και έχουν δεί παράσταση.

Ανώνυμος είπε...

spiretos72, αυτό που "λαδώσατε" την ταξιθέτρια στη Scala για να σας βάλει σε καλύτερο θεωρείο ήταν κορυφαίο.

constantinos είπε...

Καλά αφού εσείς γιορτάζετε γενέθλια & άλλα τέτοια.
Σήμερα είχαμε & το πρώτο χιόνι στην κατακα(ϊ)μένη Πάρνηθα.

DM είπε...

Θεόδωρος Α Πέππας

Μια διευκρίνηση σχετικά με τη Σκάλα (αν και δεν είναι σίγουρο ότι ισχύει το ίδιο με το 1994...):
Πρέπει να είσαι παρών και στα 3 προσκλητήρια ή απλά στο τελευταίο ή κάτι άλλο για να μπεις έστω και όρθιος?

Πάντως το πιο ωραίο θα ήταν το λάδωμα της ταξιθέτριας να το έκανε ο κ. Πέππας και όχι ο spiretos72.
Φανταστείτε μισό ευρώ εισιτήριο, ολιγόευρω λάδωμα και τσουπ ΘΕΩΡΕΙΟ στη Σκάλα (Τζεφιρέλλι, Rigoletto, Muti κλπ). Μαγικό!

spiretos72 είπε...

Νομίζω πως τελικά προτιμώ τα γερμανικά θέατρα (Μόναχο, Βερολίνο). Πιο προσιτές τιμές, πιο εύκολα βρήσκεις εισιτήριο και εξ ίσου καλές (αν όχι και καλύτερες) παραγωγές. Και τα αεροπορικά εισιτήρια μάλλον φθηνότερα (και τα web interfaces *πολύ* καλύτερα :-)